2016-02-25

Dünyanın patent rekortmenleri listesi güncellendi

Fuarın katılımcılarından biri de, ilk patent başvurusunu 33 yıl önce yazan Destek Patent. En fazla patent ve tasarım başvurusu gerçekleştiren, alanında en büyük pazar payına sahip şirketi olan Destek Patent'in uzmanları, fuar öncesi, "Dünyanın en çok patent sahibi kişileri"nden oluşan bir liste hazırladılar.

İşte, 2016 başı itibariyle, dünyada en çok patente sahip olan ilk 5 kişi:

1- Kia Silverbrook; 1958 yılında Avustralya'da doğan Silverbrook, sayılar konusunda tartışmalar olsa da 2008 yılında patent üretiminde zirveye yerleşti. 1994-2016 yılları arasında yaklaşık 4732 patent almış olan Silverbrook çoğunlukla baskı, dijital, elektronik, LCD, güvenlik mürekkepleri, internet, kimya, DNA, mekanik gibi alanlarda patent sahibidir.

2- Shunpei Yamazaki; 1942 Japonya doğumlu olan Yamazaki 2008 yılında zirveyi Kia Silverbrook'a kaptırmış olsa da, çoğunlukla güneş paneller, flash bellekler, sıvı kristal ekranlar alanlarında tam 4315 patente sahip.

3- Paul Lapstun; Avustralyalı Paul Lapstun dünyanın en çok patent sahibi olan 3.kişisi. 2000-2015 yılları arasında 1278 adet patente sahip olmuştur. Lapstun'un Patentlerin çoğu baskı, dijital kağıt, elektronik, internet üzerine...

4- Lowell L. Wood, Jr.; 1941 Amerika doğumlu olan Wood sahibi olduğu 1240 patent ile Thomas Edison'u geçerek tüm zamanların en üretken Amerikalı buluşçusu. Patentlerinin çoğunluğunu lazer ve nükleer silahlar üzerine olan buluşları kapsar.

5- Gurtej Sandhu; Hindistan doğumlu Sandhu bugüne kadar almış olduğu 1208 patent ile en üretken buluşçular arasında 5. sırada yer alıyor. 1991-2016 yılları arasında çoğunlukla yarı iletken cihazlar ve film süreçleri üzerine buluşları olmuştur.

Listenin en dikkat çekici unsurlarından biri ise, Thomas Edison: Edison,
1847 – 1931 yılları arasında yaşamasına rağmen Amerika'da almış olduğu 1093 patent ile listenin hala 8. sırasında yer alıyor. Edison'un bazı buluşları tamamen orijinal bazıları ise olanların daha da geliştirilmiş versiyonudur. En önemli buluşu ise 1879'da patentini aldığı elektrik ampulüdür.

Dünyanın en çok patente sahip kişilerinin listesini hazırlayan Destek Patent'in Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, konunun meraklılarını uyarıyor: "Buluş, önemli… Ekonomiye katma değer kazandıran; üretimin kalitesini ve fiyatını artıran çok önemli bir ekonomik aktivite. Ancak unutulmamalı ki, patenti alınmamış buluş, bir hiçtir. Eğer patenti alınmamışsa, buluşlar, buluş sahiplerine hiç bir şey kazandırmaz. Mucitlerimizin hedefi, buluş yapmak olduğu kadar, bunun uluslararası patent tescilini de yaptırmak olmalı."