2016-07-28

'Marka Okulu' ile Firmalara Nitelikli Danışmanlar Sağlanacak

Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, İŞKUR ile "Marka Okulu" adı altında yeni bir proje üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Destek Patent, yeni projesi ile ilgili İŞKUR ile görüşmelere başladı. Projeye göre, üniversiteden mezun kişiler yetiştirilip, nitelikli danışman olmaları sağlanacak. Proje sonunda sertifika alan kişiler, firmaların marka direktörü, marka uzmanı, tasarım uzmanı, patent uzmanı olabilecek. Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Marka Okulu’nu, firmaların ihtiyacını karşılayacak bir insan kaynağı merkezi yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

DÜNYA’ya konuşan Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, ‘Marka Okulu’ adında projelerinin olduğunu bildirdi. Bu proje ile ilgili olarak İŞ- KUR ile görüşmeleri sürdürdüklerini ifade eden Yamankaradeniz, ‘Marka okulu’ ile üniversitelerin yeni mezunlarına meslek kazandırma istediklerine söyledi. Yamankaradeniz, bu kişileri, firmaların marka direktörü, marka uzmanı, tasarım uzmanı, patent uzmanı yapmak için çalışacaklarını dile getirdi. ‘Marka okulunu’ bu alanda firmaların ihtiyacını karşılayacak bir insan kaynağı merkezi yapmak istediklerini ifade eden Yamankaradeniz,” Bu mesleğin ismi marka yöneticisi. Şu anda firmalar büyüdükçe, markalar güçlendikçe bu marka yöneticisine ihtiyaç var. Marka yöneticileri, markanın gelişimini takip ediyor, marka ile ilgili reklam verilecekse hangi mecralara verilecek onları belirliyorlar. Şirketlerin unvanı değil artık markası daha ön planda olacak. Marka yöneticisi bir şirket için önemli. Bugün markasını büyüten şirketler gelirini büyütüyor” dedi.

"Sınai Mülkiyet Kanunu’nun çıkmasını bekliyoruz"

Öte yandan, Yamankaradeniz, Sınai Mülkiyet Kanunu’nun yıl sonuna kadar çıkmasını beklediklerini kaydetti. Bugüne kadar 3 tane kanun teşebbüsünde bulunduklarını anlatan Yaman Karadeniz, bu kanunun Meclis tatile girmeden önce çıkarılacaklar listesinde bulunmadığını ancak yıl sonuna kadar çıkmasını ümit ettiklerini aktardı. Kanunun çıkması halinde Türkiye’nin çok şey kazanacağını dile getiren Yamankaradeniz, “Türkiye’nin hem süreçleri hızlanacak hem de yerli ve yurtdışından gelecek olan yatırımcıların da daha güvenli olarak markalarını, patentlerini, tasarımlarını koruyacağı bir mevzuat olacak. Onun için yeni teknolojilerin bulunmasında ve yeni teknolojilerin Türkiye’ye kazandırılmasında etkili bir rol oynayacak” şeklinde konuştu.

‘Ev tekstilcilerimiz Çin’e kafa tutuyor’

Tasarımı teknolojiyle birleştirmek gerektiğine dikkat çeken Yamankaradeniz, böylece etkili olmanın ön plana çıkacağına değindi. Şu anda salt teknoloji mühendisliği olan bir tasarımın olması lazım gerektiğine vurgu yapan Yamankaradeniz, ev tekstilcilerinin dünyayla yarıştığını, Çin’e kafa tuttuklarını ifade etti. Hem teknoloji hem de tasarım olarak ileri düzeyde olmak gerektiğini söyleyen Yamankaradeniz, “Dolayısıyla bu konuda yapılacak olan tasarım anlamındaki yenilikler de yine bu çıkacak olan kanunda var. Tasarım merkezini Ar- Ge’ye aldılar. Tasarımları etkili koruyamıyoruz, koruması da çıkmadı. Eğer bu beklediğimiz Sinai Mülkiyet Kanunu çıkarsa, tasarımlar da etkili bir şekilde korunmuş olacak” dedi.

'Türkiye’de yazılım tam olarak koruma altında değil'

Kemal Yamankaradeniz, üniversitelerin patent müracaatı yapmalarına yönelik düzenlemenin de çıkacak kanunda yer alacağını anlatttı. Yamankaradeniz, patent müracaatlarına bakıldığında, üniversite hocalarının müracaat ettiğinin görüldüğünü kaydetti. Üniversitenin kendisinin müracaatı olmadığını söyleyen Yamankaradeniz, yeni kanunda hem hocaların hem de üniversitelerin patent müracaatlarını kendilerinin yapması için kuralların belirlenmiş durumda olduğunu ifade etti. Yamankaradeniz, hangi hallerde hocanın, hangi hallerde üniversitenin müracaat edeceğinin netleşmiş olduğunu da belirtti. Yamankaradeniz öte yandan, işçi buluşlarının rakamsal boyutlarını belirleyecek komisyonlar kurulacağını, özellikle sanayi şirketlerinde işçi buluşlarının değerinini tespit edecek komisyonların olacağına dikkat çekerek, “Kanununda işçi buluşları da olacak. Onlar da yüzde 85 pay alabilecek” dedi.

Türkiye’de yazılım korumasının bulunmadığını ifade eden Yamankaradeniz, yazılımın bir ürünle birlikte kullanıldığında koruması olduğunu, sadece salt yazılım pazarlandığında korumasının olmadığını söyledi. Bu korumanın fikri haklar olarak var olduğunu aktaran Kemal Yamankaradeniz, “Ama şu anda ürünle birleşmiş olan yüzlerce de yazılımımız var. Yazılımın girmediği ürün neredeyse yok gibi. Teknoloji her yerde var” ifadelerini kullandı.

‘Sanayiciler rahat edecek’

Türk Patent Başkanlığı’nın, Türk Patent ve Marka Kurumu isminde bir çalışma yaptığını dile getiren Yamankaradeniz, çalışmanın patent vekilleriyle ilgili önemli maddeler içerdiğini ifade etti. Patent vekillerinin görevlerini yapmaması, görevi kötü kullanması durumunda müdahale edilecek noktalarının belirlenmiş durumda olduğuna dikkat çeken Yamankaradeniz, “Bu patent vekilliği kurumu daha kurumsal hale getirmiş olacak. Bunlar olduğunda Türkiye; sağlam bir mevzuata, sağlam bir kuruma sağlam bir vekillik sistemine hakim bir yapıya gelecek. Zaten ihtisas mahkemeleri var. Ihtisas mahkemelerinin de sayısı artırılırsa 4 ayaklı bir sistem tamamıyla kurulmuş olacak. Bundan sonra sanayicilerimiz daha rahat edecek” dedi.